sobota, května 23, 2009

Devětsil


1. obálka 1. ročníku Revue Devětsilu (ReD)
The 1st cover of the 1st annual volume of Revue of Devětsil (ReD)

Devětsil byl založen roku 1920 v Praze Karlem Teigem, Jaroslavem Seifertem, Vladislavem Vančurou, Adolfem Hoffmeisterem a Josefem Havlíčkem a dalšími. Jeho cílem bylo sdružovat české avantgardní umělce a šířit nové směry umění a to zejména prostřednictvím časopisů: ReD (Revue Devětsilu), Disku a Pásma, které bylo vydáváno brněnskou odnoží Devětsilu, jenž byla založena roku 1923.
Roku 1925 bylo hnutí přejmenováno na Svaz moderní kultury Devětsil.
Mezi členy Devětsilu rovněž patřil Vítězslav Nezval, který zde s Karlem Teigem založil poetismus. Dalšími členy pak byli: Jindřich Štýrský, Toyen, Jan Voskovec a Jiří Werich, Jaroslav Ježek či Jaroslav Rösler.
Okruh, jímž se Devětsil ubíral tvořil především proletářské umění, magický realismus a poetismus, leč zejména v časopise ReD se autoři často věnovali Bauhausu, surrealismu, kubismu, futurismu, dadaismu, suprematismu, modernismu, konstruktivismu a prakticky všemu neotřelému a novému a to ve světě umění, poezie, architektury, fotografie, filmu, typografie i psychoanalýzy. Do ReDu přispívali mnozí světoví básníci, jako Tristan Tzara, či Guillaume Apollinaire. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších publikací oné doby.
Devětsil rovněž pořádal divadelní hry, přednášky o umění, recitační večery a vydávání další tiskovin, jako sborník Devětsil, či Život.
Roku 1924 však Karel Teige s Jaroslavem Seifertem odcházejí do Literární skupiny. Roku 1927 brněnský Devětsil ukončil činnost a roku 1930 ho následoval i ten pražský. Jeho členové se rozprchli po mnohých jiných spolcích, jako do již zmíněné Literární skupiny, České surrealistické skupiny a podobně...

"Devětsil" means the butterbur plant. The name literally translates to nine forces.

The Devětsil was established in 1920 in Prague by Karel Teige, Jaroslav Seifert (Nobel Prize winning poet), Vladislav Vančura (great writer, killed by Nazis), Adolf Hoffmeister, Josef Havlíček (architect) and other. It's purpose was to associate Czech avant-garde artists and to distribute the new ways of art, especially by magazins: ReD (Revue of Devětsil), Disk and Pásmo (Zone).
In 1925 the association changed the name to Devětsil Union of Modern Culture (Svaz moderní kultury Devětsil).
One of the notable members was Vítezslav Nezval (great poet), with whome Karel Teige established Poetism there. Other notable members were: Toyen, Jindřich Štýrský, Jan Voskovec and Jiří Werich (couple of actors and playwrights), Jaroslav Ježek (composer, jazzman) and Jaroslav Rösler (photographer) and many other.
The members of Devětsil were interested in magic realism, Poetism and proletkult but in magazins (and not only there) they attended to Bauhaus, Surrealism, Dadaism, Suprematism, Cubism, Futurism, Modernism, Constructivism and to everything, what was new and original. They attended to art, poetry, architecture, photography, movie, typography and psycho-analysis. The ReD magazin is associated with well-known poets like Guillaume Apollinaire and Tristan Tzara. It is one of the most considerable publication of those days.
The Devětsil arranged plays, lectures on art, read-ins, issueing of another publications, like anthologies: Life (Život) and Devětsil.
In 1924 Karel Teige with Jaroslav Seifert left Devětsil and went to Literary Group and in 1930 Devětsil was disbanded by it's members. They went to other art associations like Czech Surrealist Group, Literary Goup etc...

Žádné komentáře:

Okomentovat